Очакват се интензивни валежи над Централна и Източна България

Очакват се интензивни валежи над Централна и Източна България

Отново се задава сериозна обстановка, но тя няма да е толкова опасна, каквато беше в събота (4-ти ноември), съобщават от Meteo Balkans.

Според техните метеоролози на 9-ми ноември очакваната обстановка ще е под влияние на преминаващ добре изразен студен атмосферен фронт, като на много места от запад на изток  ще превали дъжд. Очакват се да паднат и интензивни валежи над Централна и Източна България.

Отначало ще духа умерен югозападен вятър, но с тенденция да се ориентира от северозапад и да се усили. Ще започне и понижение на температурите.

Под влияние на преминаваш през България средиземноморски циклони, в периода между 10 и 13 ноември ще се създаде значителна валежна обстановка от дъжд и възможни валежи от сняг.

Очакваме нова обстановка, която в Предбалкана и високите котловинни полета от Западна и Централна България, може да доведе и до първият снеговалеж.

Според последните анализи на Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF), под влияние на преминаваш през България средиземноморски циклони, в периода между 10 и 13 ноември ще се създаде значителна валежна обстановка от дъжд и сняг. Това сочат и най-новите данни на глобалния и регионалния модел на Meteo Balkans.

Около обяд в събота от югозапад на североизток облачността ще се увеличава и в Западна и Северозападна България ще започнат нови валежи от дъжд. Не е изключено  при преминаването на студения атмосферен фронт валежите да са съпроводени и от гръмотевици в Западна и Южна България.

Най-сериозна ще е обстановката на 13-ти ноември. Тогава страната ни ще е под влияние на нов циклон. Очакват се значителни по количества валежи и дори висок риск от наводнения. Моделите прогнозират и чувствително понижение на температурите и до вечерта в Западния и Централен Предбалкан и по високите полета от Западна България ще се премесват в сняг.

Тази прогноза ще претърпи своите промени поне няколко пъти и не е категорична, но е добре да я знаем, за да не сме “изненадани”.