Новоизбраният кмет на Брезник, кметове на кметства и общински съветници се заклеха

Новоизбраният кмет на Брезник, кметове на кметства и общински съветници се заклеха

На тържествена сесия на Общинския съвет в Брезник вчера, свикана от областния управител Людмил Веселинов, избраният с над 60% от имащите право на глас на местните избори на 29.10.2023, Васил Узунов, положи клетва за новия мандат 2023-2027 година.

На тържествената сесия, която се проведе в народно читалище „Просвещение 1870“ в Брезник присъстваха: заместник-областният управител Илинка Никифорова, новите общински съветници, четиримата кметове на населени места, в които се проведоха избори, представители на Община Брезник, на местни институции и граждани.

Председателят на ОИК- Светлана Петкова оповести разпределението на мандатите в новия Общински съвет. При общинска квота на тези избори от 198 гласа, мандатите в местния минипарламент между партиите, коалициите и местните коалиции са следните: БСП за България-2 мандата, Земеделски народен съюз- 2 мандата, ППГЕРБ-СДС- 3 мандата, Коалиция „Алтернатива на гражданите“-3 и Българска социалдемократическа партия- 3 мандата.

Клетва положиха и четиримата кметове на кметства, в които бяха проведени местни избори на 29 октомври 2023 г. Това са: село Велковци- Валентина Любенова, село Ноевци- Асен Асенов, село Слаковци- Димитър Димитров и село Кошарево- Милка Антонова.

На тази сесия бе избран и новият председател на Общинския съвет.  Единственото предложение, което бе направена, бе за досегашният председател- Иван Тинков. След проведения таен избор се оказа, че за Иван Тинков са гласували 9 гласа. Против са гласували 3-ма и недействителна е 1 бюлетина. Така с мнозинство за председател на Общинския съвет в следващия четиригодишен мандат бе преизбран Иван Тинков. След избирането му Иван Тинков пожела на общинските съветници да загърбят партийните пристрастия и да работят за Брезник и за брезничани.