На вниманието на шофьорите: Получаваме по SMS или имейл фишове и актове

На вниманието на шофьорите: Получаваме по SMS или имейл фишове и актове

Нарушителите на пътя вече ще могат да получават фишове и актове по електронен път. Те ще бъдат известявани с SMS, имейл или със съобщение по Вайбър за провиненията.

След като бъде уведомен, всеки гражданин може да влезе в посочения линк или в системата за сигурно електронно връчване. Там може да се разгледа фиша или наказателното постановление, което вече се счита за връчено и при желание, ще може да се плати онлайн.

Системата е пусната тестово още на 16 октомври. Само за две седмици вече са връчени над 5000 наказателни постановления, като голяма част от тях са платени.

„За месец октомври 2023 година броят на платените документи е над 11 милиона, което е с два милиона повече от същия месец миналата година“, посочва вътрешният министър Калин Стоянов.

Текстовото съобщение или мейлът само ни информира, че имаме нарушение.

„МВР работим това известие да се получава с минимално закъснение след извършване на нарушението. Целта ни е едва ли не в реално време това нещо да случва, след извършване на нарушението“, казва Валентин Мундров, зам.-министър на електронното управление.

Подробна информация и връчване на глобите става след влизане в системата. За нея не се изисква регистрация, но всеки може да си направи.