Системата за ранно известяване BG-ALERT ще се тества по график в цялата страна

Системата за ранно известяване BG-ALERT ще се тества по график в цялата страна

Предстоят тестове на системата BG-ALERT за разпространение на съобщения за предупреждение на населението за извънредни ситуации и бедствия. Те ще се проведат в периода 7 ноември – 29 ноември, пише в сайта на системата BG-ALERT.

Тези тестове целят проверка на функционирането на системата и населението да придобие представа за съобщенията на мобилните устройства.

Тези тестове ще започнат от 7 ноември и ще се проведат както следва:

• на 7 ноември в област Габрово.

• на 14 ноември в областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен

• на 15 ноември – Велико Търново, Разград, Русе и Силистра

• на 16 ноември – Варна, Добрич, Търговище и Шумен н

• на 21 ноември – Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол

• на 22 ноември – Благоевград, Кюстендил, Перник, София и Софийска област

• на 23 ноември – Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково.

Предвижда се на 29 ноември да се проведе национален тест в страната. Тогава, в продължение на половин час – от 12:00 до 12:30 ч., ще бъде излъчвано съобщение, съдържащо текст на български и английски език.

Получаването на съобщението на мобилното устройство се очаква да бъде еднократно и съпроводено от специфичен звук и вибрация, дори при активиран тих (безшумен) режим.

Системата BG-ALERT се разработва за разпространение на съобщения за предупреждение на населението за извънредни ситуации и бедствия.

Припомняме, че вчера, 1 ноември, абонатите на Vivacom получиха съобщениe от системата BG-ALERT за тревога, гласящо „test test“.

Впоследствие от МВР обясниха, че причината за изпращането на фалшив сигнал за тревога до абонатите на мобилния оператор е човешка грешка. От ведомството посочиха, че във връзка с планирани национални тестове на системата BG-ALERT за ранно предупреждение през мобилните мрежи, на 01.11.2023 г. от 18:55 до 19:00 били проведени предварителни тестове. Поради неволна човешка намеса обаче, съобщение за тревога е било разпратено през мрежата на Vivacom до техните клиенти.

От фирмата, разработваща системата ДЗЗД „Сискод“, се извиниха за причиненото безпокойство и изразиха надежда след установената работоспособност на системата в бъдеще BG-ALERT да бъде важен инструмент за известяване на населението в случаи на бедствия и аварии.