В „Уни Хоспитал“ ще се извършват безплатни тестове, дарени от фондация „Лъчезар Цоцорков“

В „Уни Хоспитал“ ще се извършват безплатни тестове, дарени от фондация „Лъчезар Цоцорков“

600 теста за окултни кръвоизливи (скрити кръвоизливи) дари фондация „Лъчезар Цоцорков“ на МБАЛ „Уни Хоспитал“ в Панагюрище. Тестът се използва за скрининг за рак на дебелото черво и в много страни е част от Националната програма за скрининг за рак на дебелото черво. Препоръчва се също така при съмнение за язва, полипи, възпаление, дивертикули, като може да е полезен и при някои видове анемии.

Пациентите, които желаят да си направят теста в „Уни Хоспитал“ е необходимо да предоставят на медицинските специалисти в Клинична лаборатория проба с фекален материал с големина на бобено зърно, поставен в предварително закупен от аптека специален контейнер.

Специалистите обясняват, че установяването на кръв в изпражненията е един от симптомите за наличието на този рак. Изследването за окултни кръвоизливи не е достатъчно за поставяне на диагноза колоректален рак. При необходимост по преценка на лекар се назначават допълнителни изследвания: колоноскопия, скенер.

Три дни преди изследването пациентите трябва да изключат от менюто си всички хемоглобин-съдържащи и червени храни: месо, риба, цвекло, домати, спанак, червен пипер, както храни, дразнещи стомашно-чревния тракт като някои плодове – ябълки, банани, круши, грозде. Препоръчително е спазване на така наречената „бяла“ диета: консумират се продукти от млечен произход (сирене, кашкавал). Вземането на проба трябва да се отложи, ако сте приемали медикаменти съдържащи мед, бисмут и желязо, както и аспирин и други нестероидни противовъзпалителни средства, както и хранителни добавки и мултивитамини, съдържащи желязо.

Телефони за допълнителна информация: 0357 88 581; 0878 286 553.