Тежка битка за кметския пост в двете пернишки общини, в които има балотажи днес
Cropped image of businessman inserting ballot in box on desk against black background

Тежка битка за кметския пост в двете пернишки общини, в които има балотажи днес

В област Перник втори тур на местните избори има в общините Радомир и Земен, припомнят от Общинските избирателни комисии.

Балотажът за кмет на Радомир е между кандидатът на Местна коалиция „Коалиция ПП – ДБ“, БЗНС, ВМРО – БНД“ Кирил Стоев и Пламен Алексиев от МК ГЕРБ (СДС), който управлява общината три мандата. Право на глас в общината имат 15 839 избиратели по данни на Централната избирателна комисия. Своя вот те могат да упражнят в общо 50 секции. В 18 от секциите може да се гласува с машина. Балотаж за избор на кмет днес в Радомирско има и в селата Друган и Старо село.

На втори тур за кмет на община Земен се явяват Радостин Райчев от политическа партия „Възраждане“ и Михаил Златанов от МК ГЕРБ (СДС). Право на глас в общината има 2228 избиратели, по данни на ЦИК. Те могат да упражнят вота си в 14 секции, една от които е подвижна. В две от секциите ще може да се гласува с машина. Тук има и една подвижна избирателна секция. Балотаж по селата в общината няма да има. Битката за кметския стол и в двете се очертава тежка, защото разликата между мераклиите да са градоначалници, победили на първия тур е много малка. В Земен кандидатът на „Възцраждане“ Радостин Райчев взе само 48 гласа повече от съперника си Михаил Златанов от ГЕРБ – СДС.

В Радомир картината е аналогична. Там на първи тур победителят бе Кирил Стоев с 2 439 гласа, което е с 94 гласа повече от тези на големия му опонент в битката за градоначалник на общината Пламен Алексиев, за когото са дали вота си 2345 от избирателите в общината.