ОДМВР: Спокоен старт на изборния ден в Пернишко

ОДМВР: Спокоен старт на изборния ден в Пернишко

Балотажът за кметове в Пернишка област започна в спокойна обстановка. Предприети са всички мерки за охраната на обществения ред, пожарната безопасност и осигуряване спокойното протичане на изборния процес. Охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече нормално. Към 7 часа днес секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на Секционните избирателни комисии. До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборитес. За сигурността и охраната на изборните секции са ангажирани достатъчен брой служители, които отговарят за реда и спокойствието в региона. Създадени са дежурни групи, които да реагират при извършено престъпление, свързано с изборните права на гражданите или такова от общ характер.

Служителите на сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР – Перник  и в РУ ще работят от 08, 30 до 19, 30 ч.. Те ще издават  удостоверения за изгубени, откраднати, повредени или унищожени  лични карти и документи с изтекъл срок, с оглед упражняване на избирателните права на гражданите.

До момента са издадени 2 такива.

Припомняме, че в изборното помещение не се допускат въоръжени лица, носещи предмети, опасни за живота и здравето на хората, както и такива, употребили алкохол или други упойващи вещества. Забранено е ползването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване. Служителите на МВР се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и след изрично поискано съдействие от председателя на Секционната избирателна комисия. 

При възникнали нередности могат да се подават сигнали на тел. 112, горещата телефонна линия, предоставена от МВР – 02/ 9011298 и e-mail:, izbori@mvr.bg. и в ОДМВР – Перник 076/676370 и e-mail: odc@mvr.bg. 

Органите на прокуратурата също приемат сигнали за изборни нарушения.