70% от лекарите не могат да издават е-рецепти, твърдят от БЛС

70% от лекарите не могат да издават е-рецепти, твърдят от БЛС

„Лекарите, които не са регистрирани като лечебно заведение, нямат възможност да издадат рецепти. Това са 70% от лекарите“, съобщиха от БЛС.

Безплатно мобилно приложение може да бъде използвано само ако имаш регистрирани лечебно заведение и електронен подпис, защото няма възможност за генериране на QR код, обясни председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Лекарския съюз даде пресконференция на тема: „Защо така въведената електронна рецепта няма да ограничи продажбата на антибиотици и няма да е успешна в борбата с антибиотичната резистентност?“.

На 16 октомври тази година влезе в сила забраната за издаване на хартиени рецепти за антибиотици и медикаменти за лечение на диабет. Оттогава досега българските лекари са издали 204 230 рецепти, като по тях изпълнение продължава да бъде 66%, а анулираните са 14 164, добавиха от БЛС.

Маджаров обясни какви са трудностите за издаването на електронни рецепти, с които се сблъскват лекарите.

Tой коментира, че само 2938 от 3380 аптеки са изпълнили бели рецепти и запита какво се случва с останалите 442 аптеки.

„Проследяването и контрола на лекарствените препарати у нас на практика към този момент е само на ниво изписване на рецепта. Не виждам защо трябва да удрят лекарите с чук, за да оправдаят собствената си безпомощност да упражнят контрол върху лекарствата“, коментира той.

Председателят на БЛС посочи, че настояват за връщане на паралелното използване на двата вида рецепти. „Възстановяване на паралелното използване на хартиена и електронна рецепта да е за определен период от време. През това време хартиената рецепта задължително да се качва от фармацевта в НЗИС и да се съхранява след изпълнението й“, настоя той. Освен това БЛС настоява за въвеждане на ефективен контрол от страна на държавата на доставката и складовите наличности в аптечната мрежа с цел реално сравнение отпуснати и налични медикаменти.