Москва с ответен удар срещу България, изгони…

Москва с ответен удар срещу България, изгони…

Русия нареди на кореспондента на Българското национално радио в Москва Ангел Григоров да напусне страната в отговор на решението на българските власти да изгонят от България кореспондента на вестник „Росийская газета“ Александър Гацак.

В съобщение на сайта на руското външно министерство се казва, че на журналиста е разпоредено да предаде акредитационните си документи, като „огледална мярка“ в отговор на „преследването“ на Гацак от страна на ДАНС, която го обяви за заплаха за националната сигурност.

„Ръководейки се от принципите на свободата на медиите и прагматичното сътрудничество, руската страна ще бъде готова да разгледа възможността за възобновяване на работата на кореспондента на БНР в Москва, ако правителството на България от своя страна вземе положително решение за акредитиране на журналиста на „Росийская газета в София“ – допълват от руското външно ведомство.

Ангел Григоров не е уведомен за решението на руското Министерство на външните работи.

На 1 ноември той беше извикан на разговор в Министерството в Москва, часове след информацията, че кореспондентът на вестник „Росийская газета“ Александър Гацак е напуснал България след заповедта на председателя на ДАНС./Източник БЛИЦ