Денков поиска освобождаване на шефа на ДАНС

Денков поиска освобождаване на шефа на ДАНС

Премиерът Николай Денков поиска президентът Румен Радев да освободи шефа на ДАНС Пламен Тончев.

Това обяви самият той  в на брифинг в Министерския съвет вчера.

“Днес в отговор на мое официално искане очаквах председателят на ДАНС Пламен Тончев да представи мотивирано решение за освобождаване на заместник – председателя на ДАНС Деньо Денев. Вместо това получих отказ заради липса на аргументи”, каза Денков.

„Припомням, че Денев е авторът на т.нар. справка на ДАНС от 26 октомври, съдържаща непроверени и манипулативни твърдения и внушения. С тази справка ДАНС даде началото на саботажа срещу машинното гласуване на първия тур на изборите“, посочи премиерът.

Работим в нова среда на вътрешнополитически и външнополитически фактори, които изискват пълна координация и доверие между правителството и ръководството на ДАНС. Такава в момента няма и това е факт, който стана очевиден за всички, каза Денков. Премиерът коментира, че в този състав на ДАНС не може да се гарантира устойчивостта за гарантиране на системата за сигурност.

На въпрос ще публикуват ли доклада на ДАНС за машинното гласуване, той каза: „Това, което ще публикуваме, са докладите с мотиви за това защо искаме той да бъде освободен, допълни той.

На въпрос има ли нова кандидатура за мястото на Тончев, Денков отговори, че за момента няма такава.