За сега повод за тревога, заради коронавируса, в региона няма, твърди шефът на РЗИ-Перник-д-р Златанов

За сега повод за тревога, заради коронавируса, в региона няма, твърди шефът на РЗИ-Перник-д-р Златанов

Лекото увеличаване на броя на заболелите от коронавирус в пернишка област за сега не буди тревога. Това заяви директорът на РЗИ-Перник д-р Александър Златанов. Според него, цифрата от 47 заболели за една седмица в шестте общини, от които в Перник най-много, не е чак толкова притеснителна.

„Добрата новина е, че вече заболяването преминава в много по-лека форма и без тежки усложнения, както беше преди година- две. По-голямата част от болните се лекуват от личните си лекари, а не в болница. Това, за което искам да обърна внимание е, че най-уязвими са възрастните хора- над 70 години и от 60 до 70 години и хронично болните. Затова препоръчвам те да бъдат по-внимателни, когато посещават затворени помещения, в които има много хора и по-често да мият ръцете си“, поясни д-р Златанов.

На въпроса- как можем да различим кога сме болни от грип и кога от коронавирус,д-р Златанов поясни. “При грипа влошаването на здравословното състояние става много бързо. Сутринта може да сте се чувствали добре, а привечер вече да сте болни. Докато при коронавируса, това става по-плавно. И при двата случая съветвам жителите на нашата област да не пристъпват към самолечение с антибиотици. За препоръчване е 2-3 дни да си останат у дома. Препоръчвам приемането на витамин С, чай, аспирин и консумирането на повече плодове. При висока температура само, когато е над 38 градуса, да се вземат медикаменти за свалянето й, за да се избегнат не желани рискови ситуации. Напомням, че хронично болните и възрастните хора е препоръчително да си поставят противогрипна ваксина, която ще им помогне по-бързо да се възстановят“.