АПИ: От началото на ноември републиканските пътища вече са в режим на зимно поддържане
Снимката е илюстративна

АПИ: От началото на ноември републиканските пътища вече са в режим на зимно поддържане

Републиканските пътища вече са в режим на зимно поддържане. Това съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Въпреки че все още температурите са високи, АПИ призовава шофьорите да започнат подготовката на автомобилите си за движение при зимни условия, да не го отлагат за първите минусови температури и да следят за доброто техническо състояние на превозното средство.

От Агенцията напомнят на шофьорите да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват правилата за движение, необходимата дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания и резки маневри. Автомобили, които не са подготвени за движение при метеорологичните условия, биха могли да блокират движението по пътищата и да затруднят работата на специализираната техника.

Областните пътни управления следят прогнозите на синоптиците по райони и заедно с пътноподдържащите фирми ще предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където температурите са по-ниски и има предпоставки за хлъзгавост и заледявания особено рано сутрин. Целта е превантивните, а след това и снегопочистващите дейности да започват максимално бързо при прогноза за влошаване на времето.

През ноември предстоят проверки на наличните суровини и техниката за зимно поддържане – снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н. В проверките ще участват представители на областните пътни управления, областните дирекции на МВР и др. По райони от областните пътни управления инспекции ще се извършват всеки месец.