Почти 30 пъти скочиха болните от варицела в областта, алармира РЗИ-Перник
?????????????????????

Почти 30 пъти скочиха болните от варицела в областта, алармира РЗИ-Перник

Драстично са се увеличили болните от варицела в област Перник през изминалата седмица. Регистрираните болни през този период са 31, при само 3-ма през предходната седмица. Заболелите са от общините: Перник, община Радомир, Земен и Ковачевци. Най-много са болните на възраст 5-9 г. – 22-ма. Следват възрастовите групи: .; 1-4 г. – 6; : 0 г. – 1; 10-14 г. – 1 и 15-19 г. – 1. Всички заболели се лекуват амбулаторно от личните си лекари. Засегнати са следните колективи: ДГ №3 „Пролетен цвят“, ДГ №5 „Вела Пеева“, СУ „Темелко Ненков“ – Перник, ДГ „Валентина Терешкова“ и ОУ „Христо Ботев“ – Батановци и НУ „Архимандрит Зиновий“ – Радомир. Това информираха от Регионалната здравна инспекция.

През изминалата седмица, по информация на РЗИ са скочили почти двойно болните от заразни заболявания. През седмицата са установени 71 заболели, при 48 за предходната седмица.

Чувствително са нараснали и заболелите от грип и остри респираторни заболявания. През изминалата седмица са регистрирани 131 заболели, при 100 за предходната седмица. Заболеваемостта през този период в региона е била 187,30%оо, при средна за страната 93,41%оо към 27.11.2023 г.

Добрата новина е, че има намаляване на болните от коронавирус през седмицата. Констатирани са 33-ма заболели, при 42-ма за  предходната седмица.  Заболелите са от всички общини в областта, във всички възрастови групи. Засегнати колективи няма.

Има и леко увеличаване на заболелите от скарлатина в региона Установени са 4 болни, при 2-ма за предходната седмица. Заболелите са от община Перник. Най-много са болните на възраст 1-4 години-2-ма и 5-9 години- също 2-ма. Лекуват се амбулаторно от личните си лекари. Засегнати са колективите на ДГ №3 „Пролетен цвят“ и ОУ „Св. Иван Рилски“- Перник.

Регистрирани са и 2-ма болни от хепатит В, при нито един болен за предходната седмица. Става въпрос за мъж на 65 г. и жена на 67 г. от Перник. Жената е хоспитализирана в МБАЛ „Рахила Ангелова“ Перник, а мъжът се лекува амбулаторно.

От РЗИ уверяват, че за всички случаи са извършени епидемиологични проучвания, обработени са огнищата и са взети противоепидемични мерки спрямо болните и контактните лица.

През седмицата е установен и 1 болен от туберкулоза. Става въпрос за жена на 84 г. от  Перник. Настанена е за лечение в СБАЛББ Перник.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 185 проверки. От тях 58 са свързани със спазването на забраната за тютюнопушене.

В резултат на извършения контрол, през изминалата седмица здравните инспектори са издали 5 предписания за отстраняване на констатирани нарушения и са съставили 2 акта.