Спокойно тече изборният ден в Пернишка област
Cropped image of businessman inserting ballot in box on desk against black background

Спокойно тече изборният ден в Пернишка област

Нормално и без нарушения започна изборният ден в Перник информираха от Общинската избирателна комисия. В няколко секционни избирателни комисии не са се явили отделни представители, но същите са заменени от други.

Жителите на община Перник избират между седем кандидати за кмет и 14 кандидатски листи за общински съветници, регистрирани за участие в днешните местни избори. В битка за горещия стол на градоначалника днес влязоха досегашният кмет на община Станислав Владимиров, издигнат от Движение за просперитет на Перник, Георги Недев от коалиция ПП-ДБ, кандидатът на Възраждане Радослав Червенков, Кирил Леонов от МК „БСП, български гласъ и МИР“,  Петър Костадинов от ИТН. 254 пък са кандидатите за общински съветници. Общо 75 763 жители на общината имат право да упражнят своя вот днес в една от общо 141 секции на територията ѝ.

Четири от тях са разкрити в болнични заведения. Толкова е броят и на секциите, в които ще упражнят правото си на вот избиратели с увредено зрение или затруднения в придвижването. В общината са разкрити и три подвижни избирателни секции – две в Перник и една в село Ярджиловци.

Към 11:00 ч. избирателна активност в община Перник е 12,27 процента, информираха от Общинска избирателна комисия, а броят на гласувалите е 9297. Това е с около 20 процента по-малко в сравнение с предходния местен вот.

Нормално е започнал изборният ден и в останалите общини от региона. Във втората по големина община в областта – Радомир, по данни на ОИК, са били разкрити 50 секции. Броят на избирателите е 15 835 души. Кандидатите за кметове на общината са шестима, а листите с кандидати за общински съветници са 12. Към 11:00 ч. избирателна активност в община Радомир е била 17,5 %. Броят на гласувалите е 2768.

По данни на ОИК в община Трън са разкрити 22 секции, от които една подвижна. Броят на избирателите е 3202 души. Кандидатите за кметове на общината са трима, а листите с кандидати за общински съветници са пет.

Брезник е третата по големина община в Пернишка област. Там са били разкрити 24 секции. Броят на избирателите е 5046 души. Кандидатите за кметове на общината са четирима, а листите с кандидати за общински съветници са дванайсет. Към 11:00 ч. до урните бяха отишли 18 процента или 909 от имащите право на вот в Брезнишко.

В община Земен изброният ден също е започнал спокойно. Там са разкрити 14 секции. Броят на избирателите е към 1800 души, по данни на ОИК. Кандидатите за кметове на общината са четирима, а листите с кандидати за общински съветници са осем.

Аналогична е картината и в т.н. „селска“ община – Ковачевци, където са разкрити 10 секции, а броят на избирателите е 1400 души, по данни на общинската администрация. Кандидатите за кметове на общината са петима, а листите с кандидати за общински съветници са осем. Към 11:00 ч. избирателна активност в община Ковачевци е 27 процента. Броят на гласувалите е 374.

Гласуването в региона приключва в 20:00 ч., като има възможност за удължаването му по преценка на Централната избирателна комисия, ако пред изборните помещения има желаещи да гласуват.