Писателят Иван Хранов на 65. Регионална библиотека с виртуална витрина за рожденика

Писателят Иван Хранов на 65. Регионална библиотека с виртуална витрина за рожденика

Днес известният пернишки интелектуалец, журналист, литературовед и писател Иван Хранов навършва 65 години. Регионална библиотека „Св. Минков” направи електронна витрина за рожденика, която може да се разгледа на сайта на библиотеката https://www.libpernik.net/images/news/ivan_hranov_virtualna_vitrina_2023.pdf

Иван Хранов е роден на 29.10.1958г. в Перник. Завършва българска филология в Пловдивския университет „ П. Хилендарски”. Има магистратура по литературна теория и семиотика. Професионалната му реализация започва в Пловдивския университет, където работи като хоноруван асистент по специалността „Увод в литературознанието”.

Иван Хранов е автор на множество журналистически материали- статии, публицистика, анализи, както и литературна критика. В продължение на две години е главен редактор на органа на СДС в. „Съвест”. Публикувал е във в. „Димитровско знаме, „Нов пернишки вестник”, в. „Съперник”, в. „Пернишки експрес”, сп. „Везни”, сп. „Перник”. Бил е главен редактор на в. „Прогласъ”, в. „Пернишки будител”, както и сп. „Зуница”. Работи и в Общински комплекс „Дворец на културата”.

Иван Хранов е автор на три стихосбирки- „Неподредени и изпепелени”, „Огньовете на Гебура” и „Разножанрие”. Автор е и на книгите с проза- „Човек и котарак пият вода”, „Прехапани лъчи” и „Изплашени”. Предстоящата му книга е със заглавие „Калейдоскопът на Малкут”. Тя е готова за печат и съдържа 22 стихотворения, колкото са буквите в еврейската азбука.

Виртуалната витрина на библиотеката представя и няколко стихотворения от предстоящата книга на Иван Хранов.