Председателят на ЦИК: Незаконно е някой „да си гледа кода и да си играе с него“

Председателят на ЦИК: Незаконно е някой „да си гледа кода и да си играе с него“

„ЦИК не намира основание за отмяна на решението си за машинния вот. Постъпили са 8 жалби, които са депозирани пред Върховния административен съд. До настоящия момент в ЦИК не е постъпила информация, която да опровергава данните, получени от ДАНС.“

Това обяви на извънреден брифинг председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова. По думите й информацията от въпросния доклад на службите, според който зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнов е извършил неправомерни действия, до този момент не е опровергана.

 „Процедурата по доверено изграждане на изходния код е извършена на 20 октомври. На 25 октомври е извършено повторно изграждане, което включва качването на преносима флаш памет и запаметяването на личния телефон с цел, цитирам, „някой да си го гледа (бел.ред. кода на машините) и да си поиграе с него“. Ако някой си позволява, да си „играе“ с инструмент, свързан с изборния процес, това не само е недопустимо, но и незаконно“, подчерта Нейкова, визирайки отново зам.-министъра на електронното управление.

 Председателят на изборния орган подчерта, че действията им по отмяна на машинното гласуване е с цел да се утвърди доверието в изборния процес.

Нейкова обясни още, че е имало неправомерно извеждане на машини за гласуване от складовете за съхранение. Това е било по инициатива на органите на МВР, които са извършвали само подготвителни дейности с цел превоз, но не са доставяли устройства до секциите.

 „ЦИК не е дала разрешение устройствата за гласуване да напуснат склада, в който се съхраняват. В началото на вчерашния ден от органите на МВР беше поискано разрешение машините да напуснат склада в 13 часа, но такова решение не е дадено. Органите на МВР са върнали машините в складовете“, посочи тя.

 И аз гласувам на машина, но този път – не

 „Призоваваме институциите ЦИК да работи спокойно с цел утрешния изборен ден да протече нормално. Разбираме желанието на някои избиратели да гласуват с машина – самата аз също винаги съм гласувала на машина, но този път ще гласувам с хартия. Не изпълнявам нечия поръчка“, подчерта още Нейкова и отхвърли твърденията, че ЦИК е нарушила закона.

„Подобни изявления са вмешателство в работата на независим държавен орган“, добави председателят на ЦИК.

По време на брифинга представителите на изборния орган отново отказаха да посочат конкретните притеснителни данни от прословутия доклад на ДАНС, макар по-рано днес да стана ясно, че той не е секретен. Премиерът акад. Николай Денков също подчерта, че той е без грифове „секретно“ и коментира, че съдържа внушения и лъжи.

От своя страна лидери на парламентарни партии излязоха с призиви в социалните мрежи докладът на ДАНС да бъде публикуван. Редица експерти в областта на изборния процес също признаха, че е редно съдържанието на документа да стане обществено достояние с цел наистина да има доверие в изборите.

  Припомняме, че по-рано днес на своето редовно заседание членовете на ЦИК отхвърлиха повторното искане за връщане на машинния вот в изборния процес. Предложението постъпи от Любомир Георгиев – един от двамата членове на ЦИК, който, заедно със Цветозар Томов, гласуваха против отмяната на възможността за гласуване с машини. В крайна сметка с 12 на 3 гласа в подкрепа възможността за гласуване остана само на хартиена бюлетина.