Последна реставрационна акция по изграждането на ИЕС в Долни Раковец

Последна реставрационна акция по изграждането на ИЕС в Долни Раковец

От 27-и до 29 октомври в радомирското село Долни Раковец ще се бъде третата и последна за годината  реставрационна акция с цел да превърне сградата на старото училище в първия в България и на Балканите, Институт по екологично строителство (ИЕС). Това съобщиха за БТА от организацията.

Доброволците се събират с нови сили, за да подготвят постройката за зимата и максимално да я предпазят от влиянието на предстоящите атмосферни условия. В началото на септември започна работата по свалянето на компрометираната мазилка, която сега ще бъде довършена.

„Архитекти, инженери и техници ще работят по отводняването на терена, за да бъде съхранена целостта на сградата през зимните месеци“, каза Добромир Машев, председател на ИЕС.

„Домът на ИЕС реално вече изпълнява своите функции – той се превърна в обучителна площадка за студенти по архитектура от Нов български университет, които заедно със своя преподавател, архитект Гочев правят заснемане и изчертаване на сградата“, разказа още Машев.

Майстор-реставратор на дограми безвъзмездно ще подкрепи каузата на ИЕС. Той ще помогне за възстановяването на старите дървени дограми и техните механизми за затваряне на прозорците на първия етаж на сградата. Организаторите от ИЕС канят от сърце и други майстори или работници от сферата на строителството и дърводелството, които също биха били изключително полезни със своите умения на терен. Доброволците могат да донесат със себе си инструменти като шпакли, мистрии, чукове, длета, строителни колички, лопати, кофи и др.

Организаторите и местните хора отново ще се погрижат за вода и освежителни напитки, закуски и леки подкрепителни почерпки за доброволците. За да се включи някой като доброволец, не е необходимо да има професионални познания в строителството, а просто да иска да подкрепи каузата на ИЕС – екологичното строителството да достигне до повече хора, като се сдобие със собствен дом.

Историята на прогимназията „Никола Й. Вапцаров“ в с. Долни Раковец започва с нейното изграждане през 20-те години на миналия век. Тогава в нея са се обучавали всяка година по 150 деца. Сега сградата е изоставена, а миналата година пожар изпепели покрива ѝ. В началото на юни т.г. доброволци от Румъния, Турция и Египет помогнаха в започналите възстановителни дейности. Предвижда се в сградата на старата прогимназия да бъде създаден учебен център със специализация в сферата на екологичното строителство и реставрационната дейност с естествени строителни материали.