Европол предупреждава за нова измама с фалшиви онлайн призовки

Европол предупреждава за нова измама с фалшиви онлайн призовки

Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ към МВР предупреждава за разпространението на измамни имейли от името на официални европейски или национални правоохранителни институции, съобщиха от министерството.

Информацията за такива фалшиви имейли е получена в МВР по канала на Европол.

Съобщения гласят, че жертвите са обект на разследване, свързано с детска порнография, поради което следва да заплатят определена сума, за да бъде прекратено наказателното преследване срещу тях.

Много от получателите на тези имейли, разпознали измамата, са уведомили официалните си национални власти или Европол.

Белгийските власти са започнали официално разследване, за което информират и различни новинарски канали.

От МВР прилагат копия от последните две измамни съобщения и припомнят, че нямат практика за информиране на гражданите по електронните пощи.

Експертите съветват при получаване на подобен тип електронни писма да се избягва дори отварянето им, защото това може да крие евентуален риск за техните електронни устройства.

С цел повишаване на информираността и бдителността за подобни измами, Европол е разработил клип с превантивен характер.

През август месец МВР предупреди за зачестили фалшиви имейли от името на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП), приканващи за сваляне на прикачен файл – „известие за полицейска призовка“. В конкретния случай се касае за т.нар. „фишинг“ съобщения, илюстрирани с логото на орган на МВР, информират от ведомството. Мейлите на вътрешното ведомство и на останалите институции в страната ни задължително съдържат разширението „.bg“.