Общинският съвет в Брезник назначава нов управител на общинското  дружество „Водоснабдяване“, след проведен конкурс

Общинският съвет в Брезник назначава нов управител на общинското дружество „Водоснабдяване“, след проведен конкурс

Общинският съвет на Брезник прие кандидатурата на инж. Даниела Костадинова за управител на „Водоснабдяване“ ЕООД Брезник, след като тя се представи много добре на обявения конкурс за възлагане на управлението на общинското дружество. Освен нея, други кандидати на конкурса не са се появили. Решението за назначаването на инж. Даниела Костадинова беше взето на заседание на местния минипарламент. Причината за обявяването на конкурса за нов управител на „Водоснабдяване“ Брезник бе, че досегашният управител на общинската фирма -инж. Иван Ковачев е навършил годините за пенсиониране и е депозирал предизвестие затова. Крайният срок за подаването на документите за конкурса бе 08.09.2023 г.

На въпроса- само фактът, че е единствения кандидат на конкурса ли определи приемането на инж. Даниела Костадинова за шеф на общинското водоснабдително дружество, досегашният председател на Общинския съвет в Брезник- Иван Тинков, заяви:“ Това е първия фактор за назначаването на инж. Костадинова. По-важното обаче е, че тя има над 20 години опит като началник на пречиствателната станция в Перник, а е работила и на нашата пречиствателна станция. Тя е опитен специалист, на когото няма да е нужно време за адаптация. Радваме се, че поверяваме ръководството на това толкова важно общинско дружество на опитен специалист. Предстои да бъде сключен договор с нея за възлагане на управлението на общинското дружество, с което ще финализираме процедурата по назначаването й“.

Досегашният управител на „Водоснабдяване“ Брезник инж. Иван Ковачев изрази задоволството си, че поверява общинското дружество на опитен колега. “Даниела Костадинова има опит и без проблем ще навлезе в работата и ще работи за продължаване на финансовото стабилизиране на дружеството. Между другото, към момента „В и К“-Перник спазва подписаното споразумение, след като взехме решение да си търсим вземанията по съдебен ред, заради увеличаването им. Този месец още миналата седмица ни бяха преведени 15 000 от старите задължения плюс сумата за текущия месец. Това позволява постепенно да стопяваме дълговете на „В и К“ към общинското дружество, които към момента са 290 000 лева, при над 400 000 лева в началото на тази година. Това позволи да извършим не малко важни ремонтни дейности“.

На въпроса- как се отразява липсата на дъжд на обема на язовир „Красава“, който основно се пълни от дъждовете.“ Ами сушата се отразява неблагоприятно. Във вторник бях на водохващането, от което се пълни язовира и се оказа, че е почти пресъхнало. Но повод за тревога няма, защото в момента обема на язовира е 1 700 000 куб. м., което за този период е сравнително нормално, като се има предвид, че навлизаме в дъждовния период. Не е за пренебрегване и фактът, че намалихме значително загубите на вода, след ремонта на водоснабдителната мрежа на Брезник и на околните села. Така икономисахме не малко вода и осигурихме през годината нормално водоснабдяване в общината“.

Инж. Даниела Костадинова е химик по образование, но има магистратура по икономика от УНСС. Тя има зад гърба си над 20 г работа във „В и К“-Перник, от които около 15 г като началник на пречиствателната станция за питейни води в областния град. На въпроса- кое я мотивира да се кандидатира на този конкурс, тя отговори: “От колегата ми инж. Ковачев научих, че Общината, в лицето на кмета, проявява разбиране към проблемите на общинското дружество и съдейства максимално за решаването им. Няма по-важен фактор за един управител от това да получава подкрепа, доверие и съдействие от работодателя си“.