В Перник най-изгодно е централното отопление от „Топлофикация Перник“

В Перник най-изгодно е централното отопление от „Топлофикация Перник“

И през предстоящия за всички българи отоплителен период 2023/2024 година централното отопление остава най-изгодната и същевременно екологична и осигуряваща висока ефективност алтернатива за осигуряване на топла зима у дома.

„Гарантирано всички перничани, избрали централното отопление, си осигуряват по-ниска цена на отоплението в сравнение с предпочелите ток или други източници. Така е и във всички останали топлофицирани български градове“, заяви изпълнителният директор на „Топлофикация Перник“ инж. Чавдар Стойнев.

Експертът подкрепи твърдението си с факти. Дневната тарифа за електрическа енергия е 257,81 лв./Мвтч, докато цената на топлинната енергия от „Топлофикация Перник“ е 139,13 лв./Мвтч,  което е почти на половина по-евтино. Нощната тарифа за електрическа енергия в Югозападна България пък е 151,27 лв./Мвтч, което също е по-скъпо в сравнение с цената на произведената топлинна енергия от „Топлофикация Перник“.

„При изчисляването на сметките за централно отопление липсва и т.нар. коефициент за трансформация на енергията, който оскъпява фактурите за потребената електрическа енергия“, уточни инж. Чавдар Стойнев.

Според него, няма никакви пречки пред абонатите в топлофицирани сгради да подновят използването на услугите на „Топлофикация Перник“ и то без никакви разходи. Но е незаконно, при заявен отказ от услугата, радиаторите да се демонтират, тъй като се нарушава проектираната отоплителна мощност на етажната собственост, а и е в ущърб на всички други ползватели.

„А и все пак, както вие, така и други бъдещи собственици могат да предпочетат в бъдеще да се върнат към услугите на „Топлофикация Перник“ и е излишно доброволно да се отказвате от този вариант“, подчерта инж. Чавдар Стойнев.