Окончателно! ВАС реши – без избори в кварталите „Изток“, „Калкас“, „Църква“ и „Бела вода“ в община Перник

Окончателно! ВАС реши – без избори в кварталите „Изток“, „Калкас“, „Църква“ и „Бела вода“ в община Перник

Сагата с изборите в четирите пернишки кметства премина през всички фази. Но вече има окончателно решение на висшия орган в държавата – Висшия административен съд. Който се произнесе – избори в кварталите „Изток“, „Църква“, „Калкас“ и „Бела вода“ няма да има.

Жалбата до ВАС против решението на ЦИК във въпросните квартали да няма избори за кмет, не е уважена и е отхвърлена. Така се слага край на няколкоседмичните игри на „тука има – тука нема“ и четирите кметства остават без кметове. Как ще функционират ще реши Общинският съвет след изборите.

Решението на ВАС не подлежи на обжалване.

Както вече информирахме, ЦИК прати  указание за заличаване на регистрацията на всички кандидати за кметове на четири кметства в Перник до Общинската избирателна комисия в миньорския град.

Четирите кметства – „Изток“, „Църква“, „Калкас“ и „Бела вода“ , намиращи се на територията на града, не попадат в актуализирания списък на Националния статистически институт към датата 4 август 2023 г. и следователно в тях не следва да се провеждат местни избори през октомври, се посочва в мотивите.

Припомняме, че от общинската администрация на Перник увериха, че жителите на четирите квартала няма да бъдат ощетени при обслужването им.