Значително са се увеличили болните от заразни болести, ковид и грип, твърдят от РЗИ- Перник

Значително са се увеличили болните от заразни болести, ковид и грип, твърдят от РЗИ- Перник

През изминалата седмица в областта са регистрирани 44 болни от заразни заболявания, при 29 за предходната седмица. Това информираха от Регионалната здравна инспекция.

Значително са се увеличили и заболелите от грип и остри респираторни заболявания през седмицата. Констатирани са 93-ма заболели, при 73-ма за предходната седмица. Заболеваемостта през този период в региона е била 132,97%оо, при средна за страната 52,98 %оо.

През седмицата има увеличение и при болните от коронавирус. Установени са 38 заболели от COVID-19, при 26 за предходната. Повечето от болните са жени. Болните са от общините: Перник, Радомир, Брезник и Земен. Най-много са болните на възраст над 60 години- 15. Следват възрастовите групи: 50-59 г. – 10; 40-49 г. – 4; 20-29 г. – 3;  0-4 г. – 3; 30-39 г. – 2 и  5-9 г. – 1. Няма засегнати организирани колективи. Активни към 23.10.2023 г. са били 33-ма с положителни тестове, 30 са изолирани в домашни условия и 3-ма са хоспитализирани в МБАЛ “Рахила Ангелова“ – Перник и УМБАЛ „Св. Анна“. От РЗИ информираха, че няма засегнати организирани колективи.

Увеличили са се и болните от варицела. През седмицата са регистрирани 3-ма болни, при само 1 за предходната. Всички болни са деца от община Перник във възрастовите групи: 0-4 г. – 2 и 5-9 г. – 1. Лекуват се амбулаторно от личните си лекари. Засегнати са колективите на: ДГ „Пролет“, ДГ „Българче“ и ДЯ „Мечо Пух“.

През този период са установени 2-ма болни от ентероколит, при нито един за предходната седмица. Хоспитализирани са в УМБАЛ „Софиямед“ и СБАЛДБ „Проф. Ив. Митев“.

От РЗИ твърдят, че за всички случаи ва заразно болни са направени епидемиологични проучвания и са взети съответните противоепидемични мерки.

Освен това е констатиран и един болен от туберкулоза. Заболелият е мъж на 44 г. от община Брезник. Хоспитализиран е за лечение в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 123 проверки. От тях 45 са относно спазването забраната за тютюнопушене. 14 от проверките са свързани със спазването на изискванията към бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води, предназначени за питейни цели.

В резултат на упражнения контрол през миналата седмица от страна на здравните инспектори, те са издали 5 предписания за отстраняване на констатирани нарушения и са съставили 1 акт.

И през изминалата седмица РЗИ продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейните водоизточници в региона. Взети са 140  проби от различни населени места, за да се установи дали подаваната им вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба №9 на Министерството на здравеопазването.