За сега няма увеличаване на заболелите от коронавирус в региона, твърдят от ЦСМП

За сега няма увеличаване на заболелите от коронавирус в региона, твърдят от ЦСМП

През изминалата седмица екипите на Центъра за спешна медицинска помощ в Перник са се отзовали на 205 повиквания на спешния телефон 112, което е с 53 по-малко от предходната. Най-много са приетите повиквания в Перник- 138 и Радомир- 28. Амбулаторните прегледи във филиалите на ЦСМП през изминалата седмица са 151,  което е с 1 повече от предходната. Най-много са извършените прегледи във филиала на ЦСМП в Трън- 48, Брезник-41 и Радомир- 32.  През седмицата транспортираните  пациенти с линейки на ЦСМП са  84, което е с 6 по-малко от предходната седмица.  При транспортираните пациенти двама са били със съмнение за коронавирус, като диагнозата е потвърдена и при двамата. През седмицата спешните екипи са се отзовали на 3 ПТП- по 1 в Перник, Радомир и Земен. Това информира директорът на ЦСМП д-р Валери Симеонов.

„ Добрата новина е, че  в нашия регион за сега не са наблюдава увеличаване на заболелите от коронавирус. Въпреки това се наблюдава увеличаване на заболелите от остри респираторни заболявания и грип. Това означава, че хронично болните и възрастните хора трябва да избягват посещението на затворени помещения, в които има много хора. Не трябва да се подценява спазването на елементарните хигиенни изисквания- най-вече измиването на ръцете“, припомни д-р Симeонов.

На въпроса- напредват ли ремонтите на филиалите в региона и ще приключат ли до края на годината, шефът на ЦСМП-Перник отговори:“ Аз не съм строителен специалист, а лекар, но като гледам с какво темпо вървят строителните дейности, дори и да не съм специалист мога да преценя, че до края на годината няма да приключат ремонтите. Добре е, че общините по места ни предоставиха подходящи помещения, в които да работят нашите медици и да приемат пациенти“.