Библиотека „Св. Минков”, в Перник, подготви презентация за 1-ви ноември

Библиотека „Св. Минков”, в Перник, подготви презентация за 1-ви ноември

В навечерието на един от най- българските празници – Деня на народните будители 1-ви ноември, Регионална библиотека „Св. Минков” подготви презентация за празника, която представи пред петте класа с второкласници в ОУ „Св. Иван Рилски”.

По интересен и забавен начин на мултимедия библиотекарят Юлияна Савова представи любопитни  факти за историята на празника. Второкласниците научиха от кога  се чества Денят на народните будители, кое е станало причина българите да изберат този ден, за да отдадат почит към всички онези революционери, писатели, общественици, които с отдаденост в делата си са пробуждали българското самосъзнание. Учениците  разпознаха някои от тези бележити българи, сред които и патронът на своето училище Свети Иван Рилски.

Децата  научиха още, че всяка година българите избират своите съвременни будители и че сегашното време също ражда хора, които вършат добри дела и отстояват в работата си българското ни самосъзнание.

Повечето от второкласниците в училището са читатели в детския отдел на РБ „Св. Минков”. Всички получиха покана да дойдат в библиотеката, когато приключи ремонтът на Двореца на културата, за да ползват обновената материална база на институцията.