След училищата: Електронни извинителни бележки в детски градини и ясли

След училищата: Електронни извинителни бележки в детски градини и ясли

Следващата стъпка е да се въведат електронни извинителни бележки и в детски градини, и в яслите, заяви пред Нова телевизия министърът на електронното управление Александър Йоловски. Той обясни, че няма никакви сериозни проблеми в системата и тя работи безотказно в училищата у нас.

Йоловски коментира и проблемите, за които сигнализират пациенти и лекари, след въвеждането на електронни рецепти за антибиотици и лекарство за диабет: „Откакто са въведени електронните рецепти в края на 2020 г. има издадени над 38 млн. Почти всички са изпълнени. В понеделник стартираха белите рецепти. До петък са издадени 135 000, 60% са изпълнени в петък. За жълтите и зелените рецепти изпълнението е 100%. Проблем със системата няма”. По думите му една от най-честите критики за белите рецепти е, че когато става въпрос за лекарство от паралелен внос, неговият национален регистрационен номер не е посочен. Това е поправено и чака одобрение от МЗ, увери министърът.

„Всички лекари са задължени да работят с Националната здравноинформационна система. Всички лекари, вързани към медицински софтуер, могат да изписват антибиотици. Тези, които не са могли, или имат проблем със свързаността, или нямат желание да работят електронно”, твърди Йоловски.

Според ресорния министър не би следвало изобщо да се мисли за връщане на хартиените рецепти и прегледи. Преходен период е имало, каза още той – от декември 2020 г. след издаването на първата електронна рецепта. „За периода от януари 2022 г. до 16 октомври тази година са издадени малко над 44 000 електронни бели рецепти. За първите три дни, откакто станаха задължителни, вече има повече, отколкото за две години и половина”, допълни Александър Йоловски.

Не е имало достатъчно желание да се работи с електронните рецепти досега, смята той и допълва, че трябва да бъдем все по-електронни. „Предстои да се създаде регистър, чрез който при изписване на определено лекарство медикът да бъде сигурен, че в аптеката ще го има. Водим разговори с МЗ, има необходимост от повече проследимост на медикаментите”, каза още министърът.