„Седмошарица” представи Граово в „Шопска огърлица”

„Седмошарица” представи Граово в „Шопска огърлица”

Женската фолклорна певческа група „Седмошарица” при НЧ „Нови хоризонти 2009” представи Граовска етнографска област в „Шопска огърлица”, която се проведе в с. Бусманци. Певиците се завърнаха с грамота, като освен песни от своя репертоар, представиха и граовски хумор. Солисти бяха Веска Николова, Венетка Георгиева, Малинка Балабанова и Елена Димитрова- художествен ръководител на състава.

Събитието „Шопска огърлица” представя танци, песни и типичния шопски хумор от специфичните 7 региона – Софийски, Граовски, Кюстендилски, Ихтиманска, Самоковски, Годечки и Свогенски и се осъществява с подкрепата на Национален фонд Култура. „Шопска огърлица“ обхваща участници от няколко фолклорни състава, като всяка формация представя един от 7-те фолклорни райони на Шоплука, а всички те оформят пъстрата „Шопска огърлица“ от нематериалното ни богатство. Събитието се осъществява от БГ интерфолк и Агенция Форум България с партньорството на Български арт и фолклорен център „Нестия“ и ОКИ ДК“Средец“. Спектакълът ще оживее във филма „Колоритът на Шоплука“,който представя характерните танци, песни, обичаи и носии от 7-те специфични региона на Шоплука. Предвижда се да бъде представен публично сред ученици и младежи, а в 56 читалища, училища, детски градини и пенсионерски клубове ще се раздаде с цел популяризиране на нематериалното културно богатство на България.

Певиците от „Седмошарица” получиха покана за участие в програмата „Бъдност на таланта”, която ще се проведе на 11-ти ноември в столичната зала „Средец”. В момента групата подготвя репертоара, с който ще се представи там.