Петокласници научиха повече за своето училище в Архива

Петокласници научиха повече за своето училище в Архива

Учениците от V„а“ клас при Х основно училище „Алеко Константинов“ с ръководител преподавателката по история и цивилизации госпожа Мая Бориславова бяха напосешение в пернишкото поделение на Държавен архив.. Те имаха възможността да се запознаят с дейността на институцията и да разгледат експонираната в залата изложба „Въглищни пластове“ – дело на ученици от клуба „Приятели на изкуството“ при Народно читалище „Миньор“ – Перник, както и с изложените във витрините знакови оригинални документи, свързани с дейността на Държавни мини „Перник“. В навечерието на Деня на града интерес предизвикаха таблата с обектите, построени от Мината в началото на ХХ век.

Първата протоколна книга на родното училище, снимки от тържеството с избирането на патрон и картата на пернишките родове допълниха впечатлението за съхраняваните в архивните масиви документи.

Както винаги вълнуваща се оказа обиколката в архивохранилището, в което се пази документалната съкровищница на област Перник. Децата и служителите от архива си направиха обща снимка и си обещаха още съвместни срещи.