Първият сняг пада в България на тази дата, но иде и голяма опасност

Първият сняг пада в България на тази дата, но иде и голяма опасност

Първата прогноза за възможни валежи от сняг на Балканския полуостров вече влезе в прогнозите на GFS. Това казват синоптиците от Meteo Balkans („Метео Балканс“).

Според модела се прогнозират валежи от сняг и дори снежна покривка, като на места тя ще е над 2-3 см. В планините и над 20 см. Според GFS към края на месеца ще започне полярно нахлуване, което е свързано с полярен циклон, разположен над Европейска Русия, Украйна и Полша. GFS модела прогнозира и за вероятен предстоящ циклогенез над Балканския полуостров.

Ако тази прогноза се реализира ще имаме първите валежи от сняг за тази зима и то в Предбалкана и Софийска област.

Нека да обърнем внимание и на предстоящите валежи, свързани с предстоящите циклони в Средиземно море. Според модела Балканският полуостров ще бъде „мишена“ на серия от средиземноморски циклони.

Високото налягане над Централна Европа ще усилва валежите над полуострова. Ако този сценарии се реализира ще имаме и проблем от възможни наводнения в Сърбия, Румъния, България и Черна гора.

Разбира се тази прогноза ще претърпи своите промени поне няколко пъти, но е добре да я знаем, за да не сме “изненадани”.