Петьо Еврото подаде сигнал за корупция до Лаура Кьовеши

Петьо Еврото подаде сигнал за корупция до Лаура Кьовеши

Укриващият се от месеци бивш следовател Петьо Петров – Еврото подаде сигнал за корупция до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши,

В сигнала си той посочва, че е давал подкупи на европейския делегиран прокурор Теодора Георгиева. Схемата действала в периода 2019-2023 г. Георгиева взимала крупни суми от бившия следовател, за да оказва влияние върху разследвания.

Петьо Петров подчертава, че е давал по 10 000 лева месечно на прокурора. Парите той предавал лично във ВИП залата на ресторанта „Осемте джуджета“. Бившият следовател посочва лицето Кристиян Георгиев Христов, който бе арестуван през юни преди да даде пресконференция за „Осемте джуджета“, като свой помагач.

В сигнала си Петров изтъква, че след като прокурор Георгиева започнала да отсъства често от страната, парите й се предавали като се прибирала и на удобни за нея места. В замяна на това тя поела ангажимента да оказва влияние върху конкретни досъдебни производства, които трябвало да приключат според неговите указания.

В публикацията на БГНЕС се твърди, че европрокурорката Теодора Георгиева е именно лицето, което първоначално е ангажирало Европейската прокуратура в твърдението, че арестът на Борисов, Горанов и Арнаудова е по европейско разследване, част от 120-те дела, които Кьовеши наблюдава у нас. Още по време на ареста тази част от съобщението бе изтрито от МВР.

Също така се твърди за конфликта на интереси между Теодора Георгиева и заместник-министърът на външните работа в правителството на Кирил Петков, Васил Георгиев, който й е съпруг. Георгиева има достъп до информация за разследванията спрямо представители на българското правителство. Васил Георгиев има минимален опит като български дипломат в съседна Турция, бил е митничар, избиран е два пъти за депутат от „Има такъв народ“. Също така в продължение на 15 години е бил управител на търговски дружества, които са собственост на бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови.

Припомняме, че Петьо Петров – Еврото придоби популярност покрай разследването „Осемте джуджета“. В края на месец май той бе обявен за издирване. Бившият следовател напусна страната. Различни източници твърдят, че той се укрива в Дубай.

Еврото споделя, че се страхува за живота си и че може да бъде убит при завръщането си в България. Но е готов да даде показания пред прокурор по скандалните разкрития за корупция в българския офис на Европейската прокуратура./Източник БГНЕС