България остава бастион на поп-фолка, най-слушана у нас е Галена

България остава бастион на поп-фолка, най-слушана у нас е Галена

България и Румъния са бастион на поп-фолка, а най-слушаните изпълнители на Запад са рап и хип-хоп изпълнителите. Това показва класация на ютюб за най-гледаните видеа в онлайн платформата през последните 12 месеца.

Така в България най-слушана е поп-фолк певицата Галена, която отчита 133 милиона гледания в платформата за видеа. Подобна е ситуацията и в Румъния, където най-слушан е поп-фолк певецът Цанка Урагану, който за 12 месеца регистрира 534 милиона гледания.

Класацията обхваща всички европейски държави, както и Русия и Турция, пишат от „24 часа“.

Резултатите у нас и Румъния рязко се открояват от тенденциите на меломаните в Западна Европа, където според класацията в над 20 държави, сред които Великобритания, Испания, Франция, Германия, Австрия и Нидерландия, най-гледаните видеа са на рап или хипхоп изпълнители. Разликата си личи още при Сърбия, където рапърът Девито е най-слушан, както и в Северна Македония и Черна гора. Същото важи и за Хърватия, Словения и Босна, където най-много гледания регистрира младият босненски певец Джала Брат.

В не всички страни обаче лидери са рапът и хип-хопът. Например в Молдова най-гледаните видеа са на рокаджиите Carla’s Dreams, а финландците залагат на денс поп групата Portion boys.

С най-много гледания се откроява турската звезда Семиценк, който отчита 1 милиард гледания сред турците в ютюб. В същото време в Кипър залагат на гръцката поплегенда Константинос Аргирос. А в родната му Гърция най-слушан е рапърът Транос.

В Русия лидер в класацията на ютюб е 32-годишният поппевец Ислам Итляшев, а в съседната ѝ Украйна залагат на изгряващия нюуейв изпълнител Артьом Пивоваров.