Тържествена света литургия за празника на Перник

Тържествена света литургия за празника на Перник

Тържествена света литургия бе обслужена в храм “Свети Иван Рилски“ по повод празника на светеца и деня на град Перник. Тя бе възглавена от предстоятеля на храма протойерей Людмил Йорданов.

В празничния ден, в който Перник празнува 120-та годишнина от обявяването на Св. Иван Рилски за покровител на града ни, храмът, който носи неговото име навършва 103 години. „Минната църква“ е осветена на 19 октомври 1920 г., в деня, в който Православната църква чества паметта на светеца. В храма бяха десетки перничани, сред които зам.-кметът на община Перник Стефан Кръстев, секретарят на общината Мартин Жлябинков и областният управител Людмил Веселинов.

Строежът на храм „Св. Иван Рилски“ започва още през 1910 година. Новият храм на Перник е построен по поръчка и за духовните потребности на работещите в Мини Перник. Войните от 1912 до 1918 г. са причина завършването да се забави. Едва през 1920 г. в деня на Св. Иван Рилски, на 1 ноември по тогавашния календар, храмът е осветен от Левкийския епископ Варлаам. На 17 октомври 2009 г. храмът прие като дар от Рилския манастир частица от мощите на св. Иван Рилски. Светинята беше донесена в Перник от игумена на манастира Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий.