Пернишките миньори: Нека Свети Иван Рилски продължи да закриля и бди над колегите  и събратята по труд в цялата страна

Пернишките миньори: Нека Свети Иван Рилски продължи да закриля и бди над колегите  и събратята по труд в цялата страна

От името на пернишките миньори поздравявам всички колеги  от въгледобивната и рудодобивната индустрия в цялата страна  с празника  на Свети Иван Рилски- Чудотворец, закрилникът на българите и покровител на миньорите. За нас е безкрайна чест, че  обявяването на Свети Иван Рилски за покровител на миньорите е станало с указ на Цар Фердинанд Първи по предложение на пернишките въглекопачи.

Нашият професионален празник е на 18 август, но ние почитаме и 19 октомври. Денят, в който се прекланяме пред чудодейната сила на този велик православен и български светец.

Живеем в трудни времена, когато все повече ни се казва ,че професията миньор е обречена, че е „изчезващ вид”. Нека с труд и вяра опровергаем това!

Въгледобивът може и един ден да спре и да „изчезне”, но няма да изчезнат хората, които с труд, мазоли и пот повече от век градиха индустриалната мощ на България, независимо от това каква идеология е властваше в страната ни.

За нас миньорите са част не само от българската история и настояще, но и от българското бъдеще и ние ще се борим за това бъдеще. Нека не забравяме, че на нашите днешни земи преди повече от 7000 години  за първи път в Европа хората са започнали да добиват руда от земята. И нека Свети Иван Рилски продължи да ни закриля и да ни дава сили.

Уважаеми колеги от рудниците в Мариците и Бобов Дол, от Панагюрище, Пирдоп, Златица , Челопеч, Мадан, от Станянци и Бели Брег, всички, които добивате мощ от земните недра и правите България по – силна и по-богата, нека Свети Иван Рилски закрили вас и вашите семейства и близки, нека бди над всички българи и пази България.

Здравец Евтимов Мин Индъстри Перник