Днес се навършват 120 години от обявяването на св. Йоан Рилски за покровител на Перник

Днес се навършват 120 години от обявяването на св. Йоан Рилски за покровител на Перник

Двоен бе днешният празник за перничани. Защото се навършиха 120 години от обявяването на св. Йоан Рилски за покровител на Перник и честването на първия празник на светеца от пернишките миньори.

Празникът се отбелязва от 1903 г. , когато се откриват находищата на въглища  и се развиват „Мини Перник“.

19 октомври е денят, в който се почита паметта на Св.Йоан Рилски Чудотворец – считан за небесният покровител на града. От 1994 година с решение на Общинския съвет, 19-ти октомври е опредлен за празник на града. На този ден Перник посреща гости от близо и далеч. Така бе и днес. След тържествената Света литургия и празничното заседание на Общинския съвет, на който бяха връчени отличителните знаци и на новите двама почетни граждани на Перник – спасителите на малкия Сашко, в 11 часа на градския площад започна и официалната празнична церемония, в която участваха зам.кметът Стефан Кръстев, областният управител Людмил Веселинов, председателят на местния минипарламент Денислав Захариев, депутати от пернишкия 14-ти МИР, лидери на партии, общински съветници, ученици педагози, гости от останалите общини в региона. И най-вече стотици усмихнати перничани!

„Скъпи перничани, на днешния слънчен ден Перник – градътг на Кракра, който крие хиляди истории от близкото и далечното минало, както и от настоящето, празнува. Перник е град, доказал своя горд дух, сила и характер неведнъж. Ние, перничани, преминахме заедно през много изпитания и кризи, но нашата сплотеност и единство показаха на всички, че можем да се справим с тях.

Днес е ден за благодарност към всички, които носят Перник в сърцата си, които през годините назад го изграждаха със знание, труд, но и с много обич. Да отдадем заслуженото на нашите съграждани, оставили трайна диря с делата си“, каза в своето приветствие зам.кметът на общината Стефан Кръстев.

„Перник носи в себе си нещо уникално. Тук се вплитат история и богати традиции. Днес трябва да се потопим в нашите корени, в историята и културното богатство, които правят града ни уникален“ заяви областният управител Людмил Веселинов.

„Нашите предци са оставили след себе си богатство от вяра и духовност, които трябва да пазим и пренесем в бъдещето. Бъдещето на Перник е в нашите ръце“, каза председателят на ОбС Денислав Захариев.

На официалната трибуна бяха връчени и традиционните годишни награди за принос в областта на здравеопазването, социалната политика, образованието, културата и изкуството, спорта, журналистиката и бизнеса.

Денят на града продължи с богата празнична програма.