Жертвите на домашно насилие ще могат да подават сигнали с мобилно приложение

Жертвите на домашно насилие вече ще имат възможност да подават сигнали 24 часа в денонощието чрез мобилно приложение. В зависимост от съдържанието, съобщенията ще бъдат пренасочвани към МВР, адвокатските колегии или друга институция. Мобилното приложение ще бъде готово през ноември т.г. и ще допълва Националния телефон за първична правна помощ 0700 18 250. Това съобщи заместник-министърът на правосъдието Георги Николов по повод срещата за мерките за борба с агресията и насилието при премиера акад. Николай Денков.

Намалява броят на регистрираните сигнали за домашно насилие. По данни на Агенцията за социално подпомагане през първото шестмесечие на 2022 г. те са били 399, а за същия период на тази година – 363. Въпреки по-малкия брой регистрирани случаи, обаче, в публичното пространство се създава усещане за увеличаването им, посочват от правителствената пресслужба.

Според експертите от Министерството на труда и социалната политика сред причините за това са ясният политически знак за неприемане на такива прояви, подкрепен от обществена нетърпимост, което окуражи жертвите да говорят, както и излизането наяве на стари случаи.

Друг належащ проблем, обсъден на срещата, са и ранните бракове. От Министерството на образованието и науката посочиха, че в училищата се работи активно по въпроса, включително с родителите.

Организират се и различни кампании за превенция на ранните бракове. Косвено по проблема работят и медиаторите от екипите по механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

Психолозите и педагогическите съветници в училищата също работят по тези въпроси. За тази учебна година техният брой е увеличен със 110. „Борбата е за всяко едно дете“, подчерта министър-председателят.

Екипите на регионалните координатори за защита и за превенция на домашно насилие към областните дирекции на МВР са разширени, стана ясно още по време на срещата./ dariknews.bg