МВнР съветва българските граждани да не пътуват за Брюксел

МВнР съветва българските граждани да не пътуват за Брюксел

Българските граждани да не предприемат търпящи отлагане пътувания до Брюксел до промяна в нивото на терористична заплаха, а намиращите се вече в столицата на Белгия – да се въздържат от ненужни придвижвания в рамките на града и да бъдат изключително предпазливи, когато се намират на публични места. Това съветват от Ситуационния център на Министерството на външните работи (МВнР).

В Брюксел вчера въоръжен мъж откри стрелба срещу група шведски футболни фенове, като уби двама от тях. Съобщението с препоръката на МВнР е публикувано днес преди края на заседанието на белгийския Национален съвет за сигурност, който понижи нивото на заплаха за столицата Брюксел от 4-та на 3-та степен. За страната обаче нивото остава 3-то.

Компетентните белгийски власти отправят призив за повишена бдителност и да се избягват ненужни пътувания, посочват от МВнР.

Развитието на ситуацията и нивото на заплаха, както и препоръките за поведение на гражданите, могат да бъдат следени в реално време на сайта на белгийския Национален кризисен център (на френски, нидерландски, немски и английски език) на адрес https://centredecrise.be/fr/newsroom/fusillade-bruxelles.

При нужда от съдействие, българските граждани в Белгия могат да се свържат с българското дипломатическо представителство в гр. Брюксел на тел.: +32 2 374 47 88; +32 2 374 08 66 и дежурен телефон в извънработно време: 32 473 981 042, както и на адрес: Embassy.Brussels@mfa.bg

Външно министерство препоръчва на българските граждани при пътувания, временно или постоянно пребиваване в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката „Пътувам за…” на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo .