Директорът на ТПГ “Мария Кюри“ участва в обучение в ЦЕРН – Женева

Директорът на ТПГ “Мария Кюри“ участва в обучение в ЦЕРН – Женева

Инж. Цветелина Миланова-директор на ТПГ “Мария Кюри“-Перник взе участие в квалификационно обучение в ЦЕРН – Женева по национална програма „Квалификация на педагогическите специалисти“ 2023 г. Това информира за Днес и утре инж. Миланова.

„За мен, а сигурна съм, че и за всички, които имаха щастието да се включат в тази програма, бе огромно щастие, че имахме възможността да посетим ЦЕРН и да научим за технологиите, които се разработват. Имахме възможността да видим къде се е намирал кабинетът на Тим Бърнърс-Лий /основоположник и създател на световната мрежа World Wide Web/, да влезем на 100 метра под земята и да видим невероятната атмосфера, при която работят учените. Групата от България беше първата, която  имаше възможността да посети „Science Gateway“ – новия образователен център за представяне на научната дейност в ЦЕРН, чието откриване предстоеше. Порталът на науката ще предложи на посетителите от всички възрасти комбинация от изложби, лабораторни дейности и събития точно на мястото, където учени от цял свят изследват нашата Вселена. Благодарение на организаторите Радостина Новакова-главен експерт към МОН и Свежина Димитрова-директор на Астрономическа обсерватория и планетариума „Николай Коперник“, във Варна, както и на многобройните български учени, които отделиха от времето си, за да ни разкажат за живота, историята и приключенията на ЦЕРН, обучението се превърна в невероятно приключение“, сподели инж. Миланова.

Тя заяви още, че ще се постарае да предаде ентусиазмът и енергията, с която работят учените в ЦЕРН, на учениците и колегите от гимназията, за да могат и те да се доближат до науката и да подобрят света около нас.