Свързват името на Вальо Пуйката с грабежа в  апартамента на Станислав Владимиров?

Свързват името на Вальо Пуйката с грабежа в апартамента на Станислав Владимиров?

Зрелищно арестуваният с крадена лимузина „Ауди“ при акция на антимафиотите от отряд „Кобра“ към СДВР пернишки рецидивист Валентин Кирилов – Пуйката е бил следен от МВР заради постъпил оперативен сигнал, че няколко дни по-рано е организирал обира на апартамента на пернишкия кмет Станислав Владимиров. Заради съмнения, че полицията в миньорския град саботира разследването за обира в жилището на градоначалника, случаят е бил поет от столичните криминалисти, пише „Уикенд“.

Валентин Кирилов – Пуйката беше закопчан в нощта на понеделник срещу вторник миналата седмица, заедно с крадец с прякор Войника, малко след като отключиха и подкараха луксозно „Ауди“ S8 в столичния квартал „Левски“. Антимафиоти от отряда „Кобра“ участвали в акцията по задържането на 46-годишния бандит от Перник, свидетелстват, че Пуйката първоначално успял да се изплъзне от засадата, но след щуро преследване из тесните улички на квартала бил заловен и тръшнат на земята.

При последвалото претърсване на автомобила на Кирилов са намерени специални технически и заглушителни устройства, използвани за кражби на луксозни коли, обяви началникът на сектор „Престъпления, свързани с МПС” в СДВР Николай Пелтеков.

Полицейски източник разкрива, че до залавянето на легендарния в ъндърграунда апаш Валентин Кирилов – Пуйката се е стигнало след оперативен сигнал, че няколко дни по-рано рецидивистът е организирал обира в апартамента на кмета на Перник Станислав Владимиров.

Жилището на градоначалника, помещаващо се на първия етаж на панелен блок в пернишкия квартал „Твърди ливади“, беше открито разбито от кмета на Перник в неделя следобед, като се твърди, че обирът е бил организиран още в петък вечерта, когато Владимиров отсъствал от дома си заедно със съпругата си малкия им син заради гостуване при близки.

Според разказа на самия Станислав Владимиров, апашите са обърнали целия апартамент наопаки и са си тръгнали с плячка от 200 лева и златна гривна, подарък от роднини за сватбата му.

„В дома си не държа нито пари, нито ценни неща. Апартаментът ни е малък – хол, кухня и спалня, живеем в блок, в който съм прекарал целия си живот. Вкъщи имаме детски играчки, а не скъпи вещи… Иначе е публична тайна, че имам врагове – както политически, така и икономически. Очевидно мафията в Перник е побесняла. Не знам какво са се опитвали да намерят у дома. Може би някаква компрометираща информация или пък пари“, коментира Владимиров, който отново е кандидат за кмет на Перник, а социолозите пророкуват лесна негова победа още на първи тур.

Според полицейски източник обирът на апартамента на Станислав Владимиров се е състоял след умишлено пуснат слух от кандидат-кмет на Перник, че Владимиров крие 1 млн. лв. в апартамента си, които му били предоставени от известен местен бизнесмен, а парите щели да послужат за покупката на гласове в пернишките села.

Макар да е потомствен социалист, Станислав Владимиров беше посочен като един от големите врагове на БСП от Корнелия Нинова още преди 2 години и оттогава е на нож с част от местната структура на социалистите, останала лоялна към социалистическата лидерка.

Вальо Пуйката е бил поставен на външно наблюдение от полицията в София заради постъпили данни, че е замесен в обира на апартамента на кмета на Перник Станислав Владимиров и така е паднал в капана на МВР, след като дълги години беше на практика „неуловим”, доволни са след проведена операция, завършила с ареста на Кирилов антимафиотите от отдел „Кобра“.

Рецидивистът от Перник Валентин Кирилов – Пуйката е с километрично досие, а само преди 4 месеца Върховният касационен съд окончателно го осъди на 2 г. затвор за обир на сейфове на две фирми в Перник. Кирилов обаче не е в затвора, тъй като е лежал продължително време в ареста. Сред най-дръзките престъпления на Пуйката се сочи банковият обир в Кърджали, състоял се в нощта на 4 срещу 5 януари 2023 г. Според криминалисти, Валентин Кирилов е замесен в повечето от крупните обири над инкасо автомобили през последните години в България. За Пуйката се знае, че е сред босовете на автомафията, като в неговите морги в Перник от години се укриват и разфасоват крадени коли от София и цяла България.

С името на 46-годишния Вальо Пуйката се свързва и огненият атентат в апартамента на бившия полицейски шеф в Перник Валентин Бучински. През зимата на 2015 г. входната врата на жилището на полицейския началник в София беше запалена умишлено, след като маскиран бандит я заля с бензин и напалм. Пожарът лумна минути преди полунощ, за щастие полицаят Бучински и семейството му все още не си били легнали. Разследването така и не установи самоличността на извършителя, но в града на стоманата е публична тайна, че поръчител на атентата, е Вальо Пуйката, който впоследствие се хвалел открито какво е сторил.

След като Пуйката бе закопчан в крадено „Ауди“ в София, очакванията на криминалистите са автокражбите на возила в столицата рязко да секнат. Ченгетата обаче не вярват, че ще успеят да уличат Кирилов като организатор и извършител на обира в апартамента на кмета Станислав Владимиров.