Трънчани отпразнуваха с много настроение и веселие Деня на града

Трънчани отпразнуваха с много настроение и веселие Деня на града

Празникът започна в 11 часа в трънското село Студен Извор. По инициатива на фондация „Д-р Стамен Григоров“  и със съдействието на Община Трън, бе организирано третото издание на Празник на киселото мляко. То премина под надслов: “Плодородието на есента и традициите в бита на трънчаните за съхранението на млечните продукти, зеленчуците и плодовете за зимата“. Хубавото есенно слънце привлече много посетители в село Студен Извор, любопитни да научат повече за традициите в съхранението на млякото, вкусни рецепти и кулинарни предизвикателства. Празникът беше посветен на плодородието на есента и традициите на българина за съхранение в домашни условия на традиционни продукти за зимата. Поканени да участват бяха местни фермери.

Стотици бяха дошлите да посетят единствения по рода си в страната скален параклис Света Петка. Върволицата от хора, дошли да се помолят на светицата за здраве, се изви до пътя за Граничния пункт „Стрезимировци“.

В 12 ч., в църквата „Света Петка“ в кв. „Баринци“, бе раздаден курбан на всички, които дойдоха да запалят свещичка и се помолят на светицата за здраве и благоденствие на семействата си и общината.

Официалното честване започна в 17.30 ч. на площада. С приветствие, по повод празника, към трънчани и гостите на града се обърна заместник-кметът Десислава Димитрова. Тя припомни, че не случайно 14 октомври е обявен за Ден на град Трън. На този ден Православната църква посвещава на преподобна Параскева или Петка Българска. Тя подчерта, че трънчани са преминали през много изпитани. “Но сме оцелели благодарение на нашата упоритост, трудолюбие“. Тя пожела здраве и благоденствие във всеки дом.

След това започна празничната програма. В нея взеха участие: Ансамбъл „Гайтан“ и фолклорна формация „Пиринско тройче“, Дарко Филипович и Джия.

Кулминацията на честването бе впечатляващата празнична заря, която озари небето над Трън. Много жители на общината и гости дойдоха да отпразнуват Деня на града.