Слънчев ден и много настроение – така изглеждаше Празникът на бозата в Радомир, който вече се е превърнал в традиция. Той започна с демонстрация на приготвяне на боза по традиционна радомирска рецепта в музеен комплекс „Стойовата къща“ , където домакини и гости можеха да видят и старинни съдове и предмети, свързани с бозаджийството. „Тайната на хубавата боза е да станете сутрин рано, преди първият петел да е пропял, ама и хубаво да се скарате с него, че да Ви олекне”, разказва с усмивка радомирка, облечена в народна носия. Друга почитателка на бозата пък поясни, че колкото по-добре се препече брашното, толкова по-тъмна става резливата напитка.
На старата чаршия, където отвори врати емблематичната сладкарница на албанеца Али Сербез. Там гост на радомирци беше известният сладкар и победител в последният формат на Hell’s kitchen“ Станислав Иванов, който демонстрира на всички как приготвя вкусна баклава. Със сръчните си помощници раздаде от вкусният сладкиш на желаещите. А най много му се радваха децата на Радомир. Под звуците на народен оркестър се извиха кръшни хора, а на градския мегдан всеки присъстващ успя да напълни очите и чантите си с красиви ръчно изработени плетива, сладка, сувенири, домашно приготвени вкусотии, руйно вино и люта ракия. По обяд на площад „Свобода“ започна и музикална програма с участието на Георги Гьолски, Серина Богомилова, Юлиан Асенов и фолклорен ансамбъл „Етнофолк“. Уникалният танцьор Памбос Агапиу и неговата формация „Лос Памбос“ пък направо накара публиката да пощурее.
Водещ на празника бе актьорът Божидар Попчев.