В понеделник скачаме в есента с рязко застудяване! Ще има ли затопляне, говори проф. Рачев

В понеделник скачаме в есента с рязко застудяване! Ще има ли затопляне, говори проф. Рачев

Милиони тонове фин сахарски пясък се носи към Балканите, предупреди синоптикът

„Месец октомври си върви топъл, наднормен, на места с 4 и половина градуса по-топъл. Понеделник, обаче, ще скочим в есента с 10 градуса надолу.

Лошото е, че май нещата ще се разминат само с понижение на температурата, а на нас ни трябва малко да повали.“ Това заяви проф. Георги Рачев в сутрешния блок на bTV.

В неделя във Великобритания ще има голям антициклон, където се очаква снежец, на по-високите места в Алпите също. Студент фронт ще мине през България в неделя на обед и ще понижи температурите в понеделник с 10 градуса. Именно в понеделник предстои срутване на температурите.

Бързо ще премине процесът и валежите няма да са съществени от стопанско значение. Може на някои места да се сформират леки валежи от подаръка 10-15 литра на кв.м. Започват по-хладните дни, които са типични за октомври“, заяви проф. Рачев.

„В Хасково продължава да е топло, ще застудее и там, но ще се случи в понеделник.

През уикенда ни очаква много топло време и съветвам хората да излязат и да се разходят. Въздухът е чист. И така до понеделник.

Единият глобален модел дава затопляне след застудяването, а другият глобален модел дава продължаване на застудяването. Идва Димитровден, а циганското лято обикновено е след него. Все пак вървим към зимата, няма как да се оплачем досега от хубаво време.

Но няма да има валежи, които са крайно необходими. Градусите в морските градове ще бъде по-ниска от температурата на водата. Силен вятър ще има във Варна в понеделник.

Пак казвам – излезете и се разходете сред природата“, заяви климатологът.

„Милиони тонове много фин сахарски пясък е покрил цяла част от Атлантическия океан и в следващите месеци ще стигне и до Балканите“, каза проф. Рачев.