Чужденци се надпреварват да  купуват имоти в Гърция

Чужденци се надпреварват да  купуват имоти в Гърция

Интересът на чужденците към имотите в Гърция расте с рекордни темпове. Чуждите инвестиции в имотния сектор на Гърция могат да достигнат рекорден размер през тази година. Това твърдят гръцки брокери

Според данни на Централната банка на Гърция, чуждите инвестиции в гръцки имоти възлизат на 1.1 млрд. евро за периода януари-юни тази година, което представлява ръст от 39.5% на годишна база. За сравнение, през същия период на миналата година чуждестранните вложения в имоти достигаха 788 млн. евро, става ясно от публикация на гръцкото издание Ekathimerini.

Темпът на растеж се усилва през второто тримесечие на тази година с вложения в размер на 605.8 млн. евро за периода или ръст от 46.2% на годишна база. През цялата минала 2022 година чуждестранните инвестиции в гръцки имоти достигат 2 млрд. евро, което представлява ръст от 68% спрямо 2021 година.

Причините за засилване на интереса към имотите в южната ни съседка през 2023 година се крият в привлекателността на краткосрочните наеми, търсенето на разрешителни за пребиваване (програма „Златна виза”) и в това, че имотите в Гърция все още са по-евтини спрямо други страни в Европа.