Днес Трън празнува Деня на града!

Днес Трън празнува Деня на града!

По традиция на 14 октомври жителите на община Трън празнуват Деня на града.

Този ден православната християнска църква посвещава на преподобна Параскева или Петка Българска

 Св. Петка се смята за покровителка на Трън и закрилница на неговите жители. В града се намира единственият по рода си скален параклис, носещ името на светицата.

На този ден в Трън е имало празненства още в миналото, когато местните дюлгери се прибирали от гурбет и семействата се събирали отново заедно.

На обяд, в 12.30 часа, в църквата „Св. Петка” в кв. „Баринци” бе раздаден курбан за здраве и благоденствие, а в 17.30 часа на площада в града ще започне богата концертна програма с участието на гостуващи изпълнители.

По- рано през деня, в Музея на киселото мляко в село Студен извор- родното място на откривателя на млечно- киселата бактерия „Лактобацилус булгарикус” д-р Стамен Григоров, се проведе последният от поредицата празници на киселото мляко за тази година. Той е посветен на плодородието на есента и традициите на българина за съхранение в домашни условия на традиционни продукти за зимата. Поканени за участие са местни фермери, а посетителите ги очакват много изненади и кулинарни предизвикателства.

Ето и самата програма за празничния ден: