НАП погва фирми с неуредени дългове в цялата страна, ето кои са първи в списъка

НАП погва фирми с неуредени дългове в цялата страна, ето кои са първи в списъка

Националната агенция за приходите започна да привиква фирми- длъжници с неуредени дългове, за да подписва с тях погасителни планове за изплащане на борчовете им.

Мярката по принцип е насочена към всички юридически лица в страната, които имат някакви задължения към хазната. Първи в списъците са фирмите с над 5000 лева борчове, които се водят големи по размер дългове.

Мярката засега е насочена към юридическите лица. Но ако шеф на компания- длъжник се яви на поканата на НАП, данъчните го проверяват и ако и той има дългове като физическо лице, му предлагат погасителен план за плащане и на неговия дълг.

От приходната агенция преди дни обявиха и нова услуга на страницата си. Чрез нея може да се прави проверка дали конкретно лице е включено в списъка на НАП на длъжниците с неуредени публични задължения над 5000 лв. Критериите за търсене са различни, в зависимост от това дали длъжникът е юридическо или физическо лице, пише “Телеграф”.

Бизнесмен от пернишки регион също се оплака, че от НАП му напомнили да си плати дългове. „Дължах около 6000 лева, при положение, че имам да събирам поне пет пъти повече от различни фирми-контрагенти. Когато позвъних в София ми казаха, че имат задача да съберат дълговете над 5000 лева, защото държавната хазна била празна. И не е само на мен в Перник са се обаждали. До там ли я докарахме, а финансовият министър ни уверява, че сме били добре. Да, ама не…“, заяви бизнесменът, чието име, по обясними причини, не споменаваме.

Практиката НАП да се свързва с длъжници и да ги приканва да си платят борчовете не е нова. Но сега данъчните са се активизирали, за да съберат колкото се може повече приходи с цел да се върже бюджетът за годината, който е доста напрегнат заради все по-щедрите социални разходи. Изтръскваме брашнения чувал, коментираха експерти.