Пернишките енергетици и миньори излязоха на мирен протест в подкрепа на колегите си от другите въглищни райони на страната

Пернишките енергетици и миньори излязоха на мирен протест в подкрепа на колегите си от другите въглищни райони на страната

 Пернишките енергетици и миньори излязоха днес, точно в 18 ч, както бе обявено, на мирен протест в знак на солидарност с колегите си от „Марица Изток“, района на Стара Загора и от другите въглищни райони в страната.

Над 200 миньори и енергетици от Перник излязоха пред административната сграда на „Топлофикация – Перник“  и се включиха в мирния протест днес. Сред тях бяха изпълнителният директор на „Топлофикация Перник“-инж. Чавдар Стойнев и на Мин индъстри- Здравец Ефтимов.

„Тук сме, за да подкрепим колегите си от „Марица Изток“ и старозагорския район. Нашата цел е да ни се даде време да продължим трансформирането на производствения процес на централата. В момента се приемат документи, които ни ограничават без да има ясно начертан план за бъдещето. В тях не е написано нищо конкретно и няма ясни правила. В изпратените в Брюксел териториални планове за справедлив преход има какво да се промени. В тях няма написани ясни правила. Ние искаме преди да има изградена  ясна енергийна стратегия за  бъдещето на родната ни енергетика, да не се затварят въглищните централи.  Нека си припомнят управляващите, когато ни спряха природния газ, как оцеляхме“, каза Чавдар Стойнев и допълни: “Още повече, че ние, в „Топлофикация Перник“ не стоим със скръстени ръце. Вече монтирахме и пускаме в експлоатация 3 когенератора, които можем да покажем как работят, а са закупени още 2. Всичко това ни струва милиони левове. Ако държавата, в лицето на Министерството на енергетиката, иска наистина да ни помогне, да намали поне бюрокрацията. Така ще можем да стартираме още един голям проект, който също ще ни струва много милиони, но ние сме готови да го стартираме, стига най-сетне да излезе от МОСВ. За да реализираме тези проекти ни трябва време“.