Откриха изложба „Въглищни пластове“ в Перник

Откриха изложба „Въглищни пластове“ в Перник

Официалният дебют на участниците от клуб „Приятели на изкуството“ при Народно читалище „Миньор“ – Перник с изложбата „Въглищни пластове“ съвпадна с професионалния празник на Държавен архив – Перник и събра на едно място учениците с техния ръководител Валентина Василева, Изабела Будинова – инициатор на идеята и секретар на читалището, Петър Александров – председател на Пенсионерски клуб „Миньор“, инж. Стаменка Велинова – председател на Общинска структура на „СП– 2004 – обединени“, гости, дарители и приятели.

Създаден в началото на м. септември клубът е с отворен формат, в който тепърва да участват лица на различна възраст – ученици, младежи и възрастни с увлечение към изкуствата. Идеята е да се интерпретира темата за историческото минало на града, преплетена със съвременното усещане за обекти, събития и личности. Творбите на участниците са вдъхновени от запазените сгради, свързани с минната индустрия в града, разказите в семействата и родовите спомени. Учениците на г-жа Василева бяха изненадани в чест на празника – за тях се отвориха вратите на архивохранилището и те имаха шанса да придобият представа за обема на документалния масив на област Перник.

Държавен архив – Перник като съкровищница на документалното културно-историческо наследство на региона показа документи от фондовете си, свързани с темата. Експонирани са знакови документи от един от най-богатите фондове Държавни мини „Перник“ – първите протоколни книги на Административния съвет и на Дирекционния комитет на Държавните каменовъглени мини във Владайско-Мошинско-Пернишката котловина – Перник след приемане на закона за автономията, снимки и албуми с минни обекти, от чествания на минни празници и паради.

Специален гост на празника бе Валерия Чакърова – директор на Държавен архив – Перник в периода 2003-2011 г. Музикален поздрав към присъстващите отправиха членове на Женска фолклорна певческа група „Седмошарица“.