Премиерът Денков: Няма да изтегля териториалните планове, защото това означава да се откажем от парите
epa10909089 Prime Minister of Bulgaria, Nikolay Denkov, arrives at a joint press conference during the tripartite meeting between Bulgaria, Greece and Romania, in the residence 'Evksinograd' in Varna, Bulgaria, 09 October 2023. The tripartite meeting focuses on the topic of regional connectivity, and more specifically the project for a corridor that stretches from Thessaloniki through Kavala, Alexandroupolis in Greece, Burgas and Varna in Bulgaria to Constanta in Romania, with the possibility of extension to Moldova. EPA/VASSIL DONEV

Премиерът Денков: Няма да изтегля териториалните планове, защото това означава да се откажем от парите

Оттеглянето на териториалните планове би било едно изключително вредно действие, за самите региони. В това бе категоричен премиерът Николай Денков пред журналисти след тристранната среща между него и премиерите на Гърция и Румъния, която се проведе вчера.

Така той заяви и категоричното си решение да не изпълни и това искане на протестиращите миньори и енергетици. Те вече 12-ти ден са на АМ Тракия и Прохода на републиката.

„Няма да изтегля териториалните планове. Това означава да се откажем доброволно от средства, нужни ни за прехода, който ще се проведе“, отсече Денков. Той преповтори – плановете не затварят никакви мини и ТЕЦ-ове, а дават възможности за развитие на регионите. Иначе мините и тецовете ще затворят така или иначе по пазарни механизми и заради развитието на технологиите.

По отношение на нуждата от свикване на КСНС Николай Денков също отговори на въпрос – решението за това е в прерогативите на президентството, но може би и в предизборна ситуация е по-добре да няма такова събиране на службите, за да не се използва ситуацията политически. Иначе като държава в кризата в Близкия изток сме се справили изключително добре с двата полета, които са организирани изключително бързо за евакуация на граждани.