Коалиция „ЛЕВИЦАТА!“ обжалва заличаването на регистрацията на кандидата за кмет на квартал „Църква“ в Перник

Коалиция „ЛЕВИЦАТА!“ обжалва заличаването на регистрацията на кандидата за кмет на квартал „Църква“ в Перник

Коалиция „Левицата!“ внесе в ОИК-Перник жалба относно заличаването на регистрацията на кандидата за кмет на кв. „Църква“.

 Заличаването стана на базата на писмото-указание на ЦИК. В мотивите на ЦИК бе посочено, че четирите кметства, намиращи се на територията на града-„Изток“, „Църква“, „Калкас“ и „Бела вода“, не попадат в актуализирания списък на Националния статистически институт към датата 4.08.2023 г. и следователно в тях не следва да се провеждат местни избори през октомври 2023 г.

 От коалиция „ЛЕВИЦАТА!“ оспорват това с мотивите, че за да се заличи едно кметство, трябва да има решение на Общинския съвет, а такова няма. Доводът на ЦИК за липсата на идентификационни номера няма обвързващо действие. Кодът на идентификатора е с административни- осигурителни функции . Той е въведен за целите на статистиката. Това са само част от мотивите в жалбата на коалиция „ЛЕВИЦАТА!“, която първа внесе в ОИК своите възражения.

Следващата крачка, която ще предприеме коалиция „ЛЕВИЦАТА!“ е да обжалва заличаването на регистрацията на кандидатите за кметове в съда.