В Перник започна прием на заявления за търговска дейност за Деня на града

В Перник започна прием на заявления за търговска дейност за Деня на града

Община Перник започна прием на заявления за търговска дейност за празничния базар по случай празника на града – 19 октомври, съобщиха от общинската администрация.

Търговци, които предлагат хранителни стоки, сувенири и други изделия, могат да подадат заявление до 11 октомври включително. Таксата към общината е осем лева на кв. м. Занаятчиите и търговците могат да ползват до три места. Площите, разрешени за извършване на търговска дейност на открито, са разположени на улиците „Физкултурна“ и „Брегалница“, Алеята на кестените в градския парк и пространството срещу Двореца на културата.

Празничният базар ще продължи от 19-и до 21 октомври. В случай, че местата бъдат изчерпани по-рано, приемът на документи ще бъде преустановен, допълват от общината.

Денят на Перник е свързан с празника на мината. Той се чества от 1903 г., като първоначално е бил отбелязван на 1 ноември. От 1906 г. Св. Иван Рилски е обявен за покровител на миньорите и на града. С решение на общинския съвет от 1994 г. е одобрено официалното честване на празника на 19 октомври.