Сабрутев обясни може ли да бъдат изтеглени териториалните планове за справедлив прехoд

Сабрутев обясни може ли да бъдат изтеглени териториалните планове за справедлив прехoд

Това, което направихме на срещата с миньорите и енергетиците, е всичко, което може да направи една държава. Не, териториалните планове за справедлив преход няма как да бъдат изтеглени. Ако искаме да преговаряме с Брюксел, то те трябва да са внесени. Заради не внасянето на тези планове загубихме пари. Няма как да се откажем от 2 млрд. евро. Това заяви в ефира на ВTV депутатът от коалицията ПП-ДБ Венко Сабрутев.

Той каза, че протестиращите 15 години са били убеждавани, че нищо няма да се промени. „Истината е, че трансформация в енергийната индустрия се случва“, каза депутатът.

 „Всички трябва да си зададем въпроса „Склонни ли сме да плащаме 1000 лв. ток, за да съществуват тези ТЕЦ-ове?“. Истината е, че и в момента ТЕЦ-овете не работят. Пазарът не иска 4 пъти по-скъпа енергия. Затова и внасяме електроенергия. През Плана за справедлив преход ще подсигурим работни места за всички тези хора“, обясни Сабрутев.

 „Хората на барикадата са лъгани“, повтори той и сравни процеса в енергетиката с навлизането на коли през 19 век. „И тогава хората, които са произвеждали карети, са били лъгани, че колите няма да попречат на бизнеса им“.

Сабрутев беше категоричен, че трансформацията в енергетиката така или иначе ще се случи, но трябва да вземем най-много пари за това.

Той отново напомни, че са заложили до 2026 г. битовите потребителите да останат на регулиран пазар. „Не се очаква драматичен ръст на цените“, добави депутатът.

По думите му целта на протестите е да свалят правителството. „Ние знаме, че това не са последните протести и ще има още“, каза Сабрутев./Източник: Actualno.com