Димитър Манолов за разговорите с енергетиците: Това го наричам полуспоразумение

Димитър Манолов за разговорите с енергетиците: Това го наричам полуспоразумение

„Това го наричам полуспоразумение. Не всички участници бяха ангажирани. Още преди да се положат подписите под това споразумение, реакциите не бяха еднозначни”. Така  президентът на КТ“ Подкрепа“ Димитър Манолов коментира преговорите с миньори и енергетици, провели се във вторник в сградата на Народното събрание.

„Имаше включвания от колегите на „Хаинбоаз”. Техните представители подписаха това споразумение, но реакциите бяха неодобрителни. Аз също не се подписах под това споразумение“, каза още Манолов.

„Вчера предложих друг подход, който не се възприе – да се разделим за няколко часа, да направим консултации и след това да се съберем отново и да се разберем какви ги вършим”, каза лидерът на КТ “Подкрепа“.

Той разясни и договореното вече споразумение.

„В първата част на този текст става дума за ТЕЦ-2, който е централата, осигуряваща баланса. Тя е най-голямата като производствен капацитет. В споразумението беше записано, че ще се третира като част от критичната инфраструктура. Втората част касае частните предприятия – ТЕЦ „Бобов дол”, „Брикел”, топлофикациите в Перник, Сливен, Русе, мисля, че и малкия ТЕЦ в Димитровград. Те ще работят, докато могат да издържат в тази пазарна среда, в която се намират”, обясни Манолов.

Той коментира, че в ТЕЦ „Бобов дол“ се планира преминаването от въглища на газ. Там се строи и фотоволтаичен парк. „Двете предприятия ще заработят заедно. Предполага се, че ще издържат на този режим с увеличени въглеродни квоти. И „Бобов дол” ще го бъде по-дълго време”, каза Манолов.

„Твърдеше се, че не сме кандидатствали по този механизъм. Теменужка Петрова каза, че сме кандидатствали, но процедурата не е довършена. Това значи, че ако бъде довършена, може да се кандидатства за удължаване”, обясни той. 

„Когато 60% от разходите ти са за нещо, което някой ти е наложил – говоря за квотата, в това няма нищо пазарно. Това е чиновнически диктат. Ако въглищната енергетика не участва в енергийния баланс, ще останем без ток. След 18:00 ч. фотоволтаиците не произвеждат”, коментира Манолов. Според него „системата е така замислена, че те да бъдат смачкани и да не могат да издържат финансово”.

„Аз съм за всяка алтернатива, която може да свърши работа, но нека да я видим. В Германия демонтират ветрогенератори, за да копаят въглища. В Германия отварят въглищни централи, никой не може да го отрече. Миналата година отвориха 12”, каза той.

Манолов каза, че синдикалистите са притеснени, че в тези 7 точки, които са договорени,  няма гаранции.

„Аз също не се подписах под това споразумение. Не мога да се подпиша, когато мои хора не са се подписали”, каза синдикалистът.